24 April 2012

Cara-cara untuk menambah berat badan

Assalamualaikum wbt.

Bahan-bahan yang kita perlukan hanyalah sebungkus oreo and eskrem vanilla. (Dalam kes aku nih, vanilla seorang diri tak dapat dijumpai, yang ada hanya lah vanilla yang di kahwinkan dengan coklat. bole la jangggg)


 Lenyek 3 keping biskut ngan buntut gelassss. 

Curahkan eskrem ke dalam cawan.
* nampak tak tangan tu?? kita baru aje sampai proses curahkan eskrem, tapi tangan tu dah membesar dengan jaya nye (*_*) *

Campurkan biskut yang dah hancur tadi dengan aiskrim.
Gaul rata. 

Dahhhh??? tunggu apa lagi??? ngappppp lar sampai abes ;p

Di harap, petua ni dapat membantu mereka2 yang kurus di luar sana yang terlalu inginkan badan yang chubby dan montoksss.
Perlukan testimoni??
Jumpe aku ~lol~

23 April 2012

Agar-agar strawberry

Assalamualaikum wbt.

Duk geledah draft, sekali terjumpa resepi ni yang dah nak bersawang tapi tak jugak di publish. Agar-agar ni aku buat sebab nak abeskan stok buah strawberry dalam peti. Masa pergi cameron highland hari tu, banyak jugak la aku beli strwberry. Murah katakan. Di tambah plak dengan nafsu membeli semata-mata. Sedangkan dah sedia maklum yang buah ni bukan tahan lama pun. Kalau biar lama sangat nanti terus tak boleh makan. Jadi yang mana jangka hayat dia cam nak abes tu, aku kutip and buat agar-agar. Jom kite ke dapur ;p.


AGAR-AGAR STRAWBERRY

1 peket serbuk Konnyaku jelly powder 10gm
5 biji buah strawberry di lenyek (nak blender pun bole. terpulang la)
3 biji lagi buah strawberry di potong (nak letak dalam mould)
250gm gula
2 titik pewarna merah
950ml air

- campurkan serbuk konnyaku dengan gula halus.
- masak 950ml air dalam periuk sedang sehingga mendidih, kemudian masukkan campuran serbuk jeli+gula tadi sedikit demi sedikit hingga rata.
- masukkan strawberry yang dah di lenyek@blender tadik ke dalam periuk.
- titikkan pewarna merah dan kacau rata.
- cukup rasa, tutup api.
- masukkan potongan buah-buahan ke dalam acuan dan tuangkan konnyaku jeli ke dalamnya.
- biarkan sejuk dan masukkan acuan tadi ke dalam peti sejuk.

* sangat sedapppp di makan sejuk2.


Berkebun secara berjemaah

Assalamualaikum wbt.

Ngantuknyaaaaaaa. Tido pun best nih. Lagi-lagi lepas lunch. Plak tu aircond extra sejuk. Humangaih terasa bagai opisku rumahku ehehe. Bukan takat lelap seminit dua ni, takut lelap terus seminggu dua. Haru nanti.

Tiap-tiap pagi Isnin memang terasa sangat nak nyanyi lagi 'THE LAZY SONG' by BRUNO MARS. Today I don't feel like doing anthing. I just wanna lay in my bed bla bla bla. *Debushhhh* bagi pelempang nam kali sket. Konon tak nak buat apa-apa, nak baring ajeeeee. Tetiap bulan nak duit. haishhhh... sila kembali ke realiti ana oiii ;p.

Oke. Mood nak menyambung buat kerja tak datang lagi. Sementara tu, jom kita layan gambar semalam. Kitorang somi isteri pergi shopping pokok kat Garden nursery dekat area Hospital Sungai Buloh. Sungai Buloh kan memang terkenal dengan berbagai pilihan garden nursery yang murah-murah. So, pandai-pandai la pilih yang mana satu nursery korang nak pegi.

Lawa-lawa pokok bunga. Next week nak ajak hubby pergi lagi nak beli pokok bunga yang gantung tu. Bunga matahari pun cantek kan.

 Hubby aku tu, beria sebab nak tanam pokok cili padi sahaja. Hanya cili. Hangin tul aku.
 Tengok arrr.. dalam banyak-banyak cili tu, hubby berkenan ngan cili dari Australia yang warna purple. Adeh, dia kata lawa la cili ni. So, pokok pertama yang dia pilih adalah cili purple (RM12) yang ntah pedas ntah tak.Pastu, yang selebihnya aku pilih pokok daun limau purut, daun kari dan serai. Semua sekali dalam RM35 lepas di diskaunkan oleh aunty.

Eh!! ada cerita di sebalik pokok serai ni tau. On da way balik rumah, aku singgah umah makcik aku yang tengah best lepak ramai-ramai atas rumput. So, kitorang pun join la sekali. Sekali diorang nak tengok la pokok apa yang aku beli. Dengan excited nya aku keluarkan la and menunjuk tunjuk kat makcik aku. Berikut adalah ulasan dari makcik aku:

Makcik aku: Lawanya cili purple ni. Pedass ker?
Aku: Ntah. Cube la gigit he he he
Makcik aku: Kenapa beli daun kari ni? Kat belakang rumah  acik banyak anak pokok dia. Ambik aja lah.
Aku: glrrrpppp. rugi plak duit laki aku nih .
Makcik aku: Nak buat apa tanam pokok serai wangi ni??
Aku: Lor, nanti nak masak tomyam senang la. Tak payah nak beli. Cungkil aja kat pasu.
Makcik aku: Hoh....giler ke apee?? tak penah lagi org masak tomyam pakai serai wangi. Ini serai untuk berubat orang lepas bersalin.
Aku: Hahhhhhhhhhhhh?? Tak kan la tak bole guna?? Nama nya serai jugak kan??
Makcik aku: Cube la bau serai ni. Mana ada orang pakai buat masak.
Aku: (Jeling laki aku sambil....) acik amek la pokok serai wangi ni, tanam kat belakang umah. Esok-esok kalau ana bersalin, ana tau la mana nak amek serai wangi he he he. Hampa tul. 
Makcik aku: Kalau kat rumah ada serai, halia& kunyit hidup cucuk aja dalam tanah. Insyaallah boleh hidup.
Aku: owh....oke. bole try ni. Rasa-rasanya ada stok serai dah layu he he he.


Masa untuk menanam.

 Excited sungguh dia. Pokok pertama yang dia tanam, opkoss la pokok cili purple dia tuh.

 Jeng jeng jeng....dah siap ;p

 Cili
 Pokok kari
 Limau purut
 Serai
Halia & kunyit hidup.

Ada satu lagi, pokok terung. Yang ni kitorang beli benih . Sepeket RM1.30. Baja?? Tak beli pun. Mak aku kata, kalau nak pokok gemokkkkks macam tuan dia, siram aja dengan air basuhan beras atau air basuhan ikan. Insyaallah memang gemoooks la pokok2 tu. Harap2 semua pokok ni boleh membesar, membiak dengan jayanya di bawah jagaan tuan baru he he he.

pssstt: hubby aku tu kan, terlebey excited. Malam semalam lepas balik dari makan, dia duk merenung pokok sambil isap rokok. Pastu aku intai dia dari celah tingkap, dia duk siram pokok. Tak lama dia siram, hujan turun ekekekeke. Pagi ni plak, keluar rumah aja terus siram pokok. Adehhhh aku terasa seperti di abaikan ;p.

22 April 2012

Kek choc moist kukus dengan choc ganache & cream cheese frosting

Assalamualaikum wbt.

Weekend camni tak rasa nak keluar merayap. Konon nya jap lagi nak keluar pegi beli anak2 pokok nak menanam. Harap2 menjadi la.So, sementara nak tunggu petang, aku belek resepi2 yang ada kat internet pastu terjumpa resepi kek choc moist yang kak Azlita buat untuk birthday anak dia, Amirul. Herm...agak leceh tapi boleh la nak cuba. Sekali sekala challenge diri sendiri buat mende susah kan, pe salahnye. Aku suka belek blog kak ita ni sebab banyak resepi2 yang ada step by step. Memang sangat membantu. i likeeeeeeee!!! Mintang izin kopipes yang kak ita ;p

KEK CHOC MOIST KUKUS

By: Pn Munirah Baharum
Sumber: Kak Azlita

Bahan A
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

- satukan kesemua bahan-bahan di atas. Masukkan dalam periuk dan masak dengan api yang perlahan.
- sentiasa kacau.
- bila dah licin, matikan api dan rehatkan.

Bahan B
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder

- satukan kesemua bahan di atas dan ayak.

Bahan C
4 biji telur~ diblender
* aku pakai stand mixer sebab blender aku baru ajer mengerjakan cili kering. Aku tak nak kek aku pedasss nanti agagagaggaga ;p

~ sementara tu, panaskan periuk kukus. Sediakan loyang 8 inci, sapukan butter dan alas loyang dengan baking paper. Ketepikan.
~ panaskan loyang dalam kukusan terlebih dahulu.


- Masukkan bahan B dan bahan C kedalam bahan A, secara berselang seli.
- Mulakan dengan bahan B dan akhiri dengan bahan B (B~C~B~C~B)
- Kacau sebati, guna spatula sahaja.




- Tuangkan adunan dalam loyang.
- Tutup loyang dengan aluminium foil.
- Kukus adunan selama 1 jam atau sehingga kek di masak dengan sempurna. (Lepas sejam boleh la cucuk dengan lidi nak tau samada dah masak ke belum).


- Sejukkan kek dalam 15 minit, kemudian terbalikkan loyang atas redai untuk keluarkan kek.
- Biarkan kek betul2 sejuk sebelum potong kek kepada 4 kepingan. (aku potong 3 aje).

CHOCOLATE GANACHE
100ml double cream/whipping cream
250gm coklat gelap di cincang halus
sedikit garam ~ita tak letak(aku pun x letak)
1 sudu besar golden syrup ~ita tambah(aku x letak sbb tak ade)
1 sudu teh paste vanilla ~ita tambah(aku pun)
1 sudu teh gelatin ~halal jel
50ml air


- taburkan gelatin halal jel dalam 50ml air
- biarkan ia kembang
- kemudian panaskan cara double boiler hingga gelatin larut. ketepikan.
- double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat & sedikit garam.
- kacau rata.
- tambahkan golden syrup.
- bila semua sudah cair, tambahkan gelatin tadi.
- kacau rata.
- letakkan perisa vanilla dan kacau sebati.
- angkat dan sejukkan.
- bila dah sejuk, masukkan dalam piping beg dan simpan dalam peti ais hingga ia mengeras sedikit.

# Ganache ni kita kena buat 2 adunan. Satu adunan kita letak gelatin dan satu lagi tak perlu. Yang tak perlu letak gelatin tu kita buat setelah kek kita siap di sapukan dengan cream cheese frosting dan selepas ia mengeras. Itupun, jika kita nak sapukan keseluruhan kek dengan ganache. Jika nak buat macam ita ini, tak perlu lah buat ganache kedua tu.

CREAM CHEESE FROSTING
125gm Philadelphia cream cheese (suhu bilik)
60gm mentega (suhu bilik)
1/2 cawan gula aising
1 sudu teh vanilla ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ita tambah (aku pun letak)
sedikit pewarna kuning ~ita tambah (aku pun)
- pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy sahaja.
- tambahkan gula aising, pewarna & jus lemon.
- masukkan adunan dalam piping bag dan simpan dalam peti ais hingga ia sedikit mengeras.

# bila kesemua bahan telah siap, kita mulakan pula proses untuk melapis kek.

- kek tadi kita potong pada 4 kepingan yang sama besar. Buangkan lapisan permukaan kek yang keras (aku potong kek kepada 3 bahagian aja).
- letakkan sekeping kek atas lapik kek.



- letakkan cream cheese di tengah2 kek dan bentukkan bulatan ukuran sebesar duit syiling 50sen. Kemudian letakkan pula ganache coklat di sekeliling cream cheese tadi dalam bentuk lingkaran. Buat kaedah ini sehingga habis secara berselang-seli macam dalam gambar.

- setelah habis selapis, masukkan semula dalam peti ais sekejap dalam 10minit. Kemudian, keluarkan dan letakkan pula lapisan kek yang kedua. Dengan kaedah yang sama, cuma kali ni lapisan bulatan syiling 50sen di tengah di tukar pada ganache coklat pula. Buat kaedah yang sama hingga habis. Kemudian simpan semula dalam peti ais anggaran 10minit.

- keluarkan dan mulakan pula lapisan pada kepingan yang ketiga, cara dan kaedahnya sama seperti kepingan yang pertama.




- Setelah siap kita letakkan lapisan terakhir dan salutkan keseluruhan kek dengan cream cheese tadik. Simpan dalam peti ais sehingga cream cheese yang tersalut pada permukaan kek mengeras.

- sementara kita menunggu cream cheese kita mengeras, kita sediakan ganache coklat untuk salut permukaan luar kek. Kaedah yang sama seperti resepi ganache di atas, cuma kali ini tak perlu letak gelatin.

- kek yang dah siap tadi, kita letakkan atas redai untuk proses meletakkan ganache. Alas bawah redai dengan loyang supaya bila kita tuang ganache baki ganache akan jatuh ke dalam loyang.
- curahkan ganache dari tengah dan biarkan ganache meleleh turun ke sisi.
- jangan ratakan permukaan kek, biar ia rata sendiri. Cuma perlu sendeng-sendengkan loyang sahaja.
-kemaskan kek dan simpan semula dalam peti ais hingga ganache mengeras.
- hiaslah kek mengikut kreativiti masing-masing. (aku sangat kreatif sebab tu aku tak hias pun kek aagagagaga)



~ boleh la untuk pestaim buat...kalo korang nak tengok version yang kemas dan cantek, leh klik SINI eh.

ok daaaa... out kejap nak mencari pokok2 untuk di tanam smbil tu nak agih-agihkan kek ni. Aku tinggalkan sepotong besar aja utk hubby. Yang lain semua bagi orang.

Aku??? he he he rasa sikit ajer tadik. Tu pun tak bole telan banyak sangat sebab rasa sangatttt susu nyeeee...Ape la masalahnya tekak aku ni tak bole terima susu. Adesssss!!! tak lama lagi cepat la tulang aku reput sebab kurang kalsium he he he.



17 April 2012

Kek karamel

Assalamualaikum wbt.

Berjaya jugak projek membaking aku arini. Itupun agak lambat nak mulakan. Tapi tak kisah lah kan, Janji hajat aku nak buat kek ni dah tertunai. Dah ramai yang buat kek ni, kira aku ni agak kebelakang la. Bukan ape, nak bolehkan seru tu sampai agak lama la ngehehe.

Pape pun aku amat berterima kasih dengan nuri dan kak azlita , yang tidak lokek untuk berkongsi ilmu cara-cara nak buat kek karamel ni. Step by step oke. Kagumsss sangat. Terima kasih jugak kepada Munirah Baharum penyumbang asal resepi kek karamel ni.

Cakap banyak pun tak guna. Jom kite buat. Kali ni aku pun rekod jugak step by step untuk kesenangan aku di kemudian hari he he he.


KEK KARAMEL

Resepi asal : Munirah Baharum
Sumber rujukan : Nuri & Kak azlita

1. Gula Hangus
 2 sudu besar gula pasir
- tabur gula dalam loyang 8 inci (aku tibai ajer loyang yang ada, janji muat masuk oven) dan masak atas dapur dengan  api yang perlahan.
- biar gula hancur sehingga menjadi keperangan. *Jangan sampai hangus plak.
- ratakan gula di dalam loyang. Biarkan sejuk dan ketepikan.
- nanti bila dah sejuk dan keras, gula ni akan retak macam gambar di atas.

2. Puding Karamel

1/2 tin susu cair
70gm gula castor
3 biji kuning telur
1/2 tsp esen vanilla


- a) kacau susu dan gula hingga larut.
- b) dalam bekas yang lain, kacau telur dan esen vanilla secara perlahan.
- satukan a+b, dan kacau perlahan sahaja.
- tapis campuran a+b tadi ke dalam loyang gula hangus. Ketepikan.

3. Adunan kek

Bahan A
3 biji kuning telur
45ml minyak
135ml air
70gm gula castor
- menggunakan mixer, pukul telur kuning + minyak + air sehingga gebu.

- kemudian, masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga naik sekali ganda seperti gambar di atas.

Bahan B
140gm tepung gandum
1 tsp baking powder
- ayak tepung gandum +baking powder.
- masukkan tepung yang di ayak ke dalam bekas bahan A (seperti di atas).

 - masuk sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga semua nya bergaul rata.
- ketepikan.

Bahan C- meringue
6 biji putih telur
70gm gula castor
1 tsp krim tar tar
- *Sebelum mulakan bahan C , pastikan semua bahan dalam keadaan kering. Pastikan juga tiada sedikit pun kuning telur termasuk dalam putih telur. Nanti kalau meringue tak jadik, sendiri jawab la eh.*
- menggunakan mixer, pukul putih telur hingga berbuih (seperti gambar di atas).
- kemudian, masukkan gula dan krim tar tar.
- teruskan memukul dengan kelajuan yang tinggi sehingga adunan kental dan kaku.

 - yang ni di katakan meringue dah bertanduk. kalau kita terbalikkan bekas, adunan tak kan jatuh.

 - masukkan separuh dari adunan meringue ke dalam adunan tepung tadik (bahan A+B),
- gaul rata secara kaup balik.
- kemudian, masukkan kesemua baki adunan meringue dan ratakan dengan kaedah kaup balik.

 - pastikan adunan di gaul dengan sempurna.
- kacau perlahan sahaja.

* sekarang, boleh la panaskan oven 170c selama 10 minit (gunakan api bawah sahaja)

 - bahagikan adunan(sama banyak) kepada seberapa banyak bahagian yang korang suka.
- aku buat 3 bahagian dan letakkan pewarna purple+pink+biru.

 - tuangkan adunan kek 3 kaler secara berselang seli ke dalam loyang yang mengandungi karamel tadi.
* masa mula2 tuangkan adunan ni, aku ingatkan adunan kek kaler ni akan tenggelam dalam adunan puding tu, rupanya dia terapung. ha ha ha memang best giler. probably sebab adunan kek kita mengandungi minyak ;p *

 - tuang adunan berselang seli sehingga habis.
 - kemudian, lorekkan adunan dengan lidi.

 - masak kek secara steam bath, iaitu letakkan loyang kek ke dalam loyang lagi besar yang mengandungi air panas.
- ngam2 korang siap buat semua di atas, *ting* oven dah sedia untuk di gunakan.

 - turunkan suhu oven ke 160c selama 1 jam dan gunakan api bawah sahaja.
* elakkan dari membuka pintu oven untuk mengintai he he he

 - lepas 1 jam, hambek ko. macam di pam-pam kek nye.
- cucuk kek dengan lidi. Bila kita tarik lidi keluar, tiada apa yang melekat, maksudnya dah masak la tu.
 - bila dah masak, jangan terus keluarkan kek. Biarkan dia sejuk dengan cara merenggangkan sedikit pintu oven.
 - bila dah sejuk, kek yang naik bagai di pam-pam tadik dah turun semula ke paras yang normal ha ha.
- boleh nampak, bahagian tepi loyang akan renggang dengan sendiri bila dah sejuk.

- terbalikkan kek dan biarkan kek turun dengan sendiri.
* bahagian bawah karamel tu basah sikit la. ade sesape tau camne nak elakkan kek tu basah?*
- simpan dalam peti sejuk. lagi sedappppp.

 - balik kerja tadi, hubby tak sabar nak rasmikan.
- seb baek dia kata sedapp. lenkali bole buat lagi ngeheheh.

untuk semua yang datang berkunjung, ambek la sepotong he he he.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...