Assalamualaikum.
Tengah pikir nak makan ape tengahari ni?? Bagi yang kat umah tu, pe kata kite masak paprik. Untuk aku yang bekerja ni kan, kalo bole aku selalu nak masak lauk yang bole combine sekali ngan sayur. Senang gitu. Tak yah la nak masak berpinggan-pinggan lauk kan...amik apron.....pegang senduk...jom kite masak bebeh!!
Tengah pikir nak makan ape tengahari ni?? Bagi yang kat umah tu, pe kata kite masak paprik. Untuk aku yang bekerja ni kan, kalo bole aku selalu nak masak lauk yang bole combine sekali ngan sayur. Senang gitu. Tak yah la nak masak berpinggan-pinggan lauk kan...amik apron.....pegang senduk...jom kite masak bebeh!!
Ayam paprik
Bahan-bahan yang di perlukan:
- 3 senduk cili kering (depends pada tahap kepedasan tekak korang la)
- daging ayam di potong kecil
- 2 keping fishcake
-5 biji fishball
- 1 biji bawang besar (dipotong)
-3 ulas bawang putih (di ketuk)
-2cm halia (dihiris nipis)
-4 batang serai size kecik (di ketuk)
-4 ulas cili padi (di ketuk) -aku saje tambah sbb aku nye cili kering tak baper pedass
-1 biji tomato (di potong dadu)
-2 senduk sos cili
- Sedikit sayur bunga kobis/carrot
- kacang panjang
- beberapa helai daun limau purut
Cara-cara nya:
- Masukkan sedikit minyak tuk menumis.
- Tumis bawang/halia/serai/cili padi sampai naik bau (huhhh wangiinye bau serai..i likeee!)
- Kemudian, masukkan cili kering sehingga masak.
- Masukkan pula tomato yang dah dipotong dadu and sedikit sos cili. Tuang sedikit air.Kacau rata.
- Kemudian masukkan ayam dan biarkan sehingga masak.
- Masukkan pula fishcake,fishball dan sayur2an sehingga empuk.
- Carik2 kan daun limau purut dan letak la serbuk perasa garam/gula/aji.
Oke......dah bole angkat.
Nasi putih + ayam paprik bersanding bersama air kelapa muda (bawak khas dari Pekan)
No comments:
Post a Comment