Assalamualaikum w.b.t
Rasa-rasa nya semua dah lunch kan?? Alhamdulillah. Boleh la sambungtido oppppss kerja. Lepas lunch ni aku agak free memandangkan aku pulun abes buat kerja pagi tadi. Sampai keluar lunch pun lewat. Oke. Bila yang penting dah siap. Boleh la wat mende bukan-bukan kejap he he he.
Pavlova ni dah lama aku teringin sangat nak buat. Nak beli, rasa cam kedekut sangat duit. Sebab aritu, member opis pegi makan dekat Restoran Serai, Empayar Gallery and diorang mintak pavlova as a dessert. humangaih mahaiiinye. Sepotong dalam RM14.++. Bagi orang kedekut cam aku, baek la aku buat sendirik ngehehe. Tapi berbulan jugak la nak bolehkan aku buat.
Nak dijadikan cerita, 3 minggu lepas aku pergi bercuti ke cameron highlands ngan hubby. Jadi banyak la stok buah strawberry aku beli. Herm....ini lah masa yang sesuai tuk buat pavlova. Mari kita mulakan.
Resepi amek kat blog irma . Bertuah sangat sebab irma siap bagi tips lagi dari start kita nak buat sampai lah terhasilnya pavlova. Alhamdulillah menjadik la jugak ;p.
Irma, mintak halal nak kopipes yerk. Nanti senang nak wat rujukan di masa akan datang.
Rasa-rasa nya semua dah lunch kan?? Alhamdulillah. Boleh la sambung
Pavlova ni dah lama aku teringin sangat nak buat. Nak beli, rasa cam kedekut sangat duit. Sebab aritu, member opis pegi makan dekat Restoran Serai, Empayar Gallery and diorang mintak pavlova as a dessert. humangaih mahaiiinye. Sepotong dalam RM14.++. Bagi orang kedekut cam aku, baek la aku buat sendirik ngehehe. Tapi berbulan jugak la nak bolehkan aku buat.
Nak dijadikan cerita, 3 minggu lepas aku pergi bercuti ke cameron highlands ngan hubby. Jadi banyak la stok buah strawberry aku beli. Herm....ini lah masa yang sesuai tuk buat pavlova. Mari kita mulakan.
Resepi amek kat blog irma . Bertuah sangat sebab irma siap bagi tips lagi dari start kita nak buat sampai lah terhasilnya pavlova. Alhamdulillah menjadik la jugak ;p.
Irma, mintak halal nak kopipes yerk. Nanti senang nak wat rujukan di masa akan datang.
Resepi Pavlova.
Sumber rujukan : irmadilondon.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanill
Tip sebelum membakar :
1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.
2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.
Cara-cara :
1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.?
2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.
3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit.
4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.
Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)
5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova.
6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat.
7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)
Masa membakar :
1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.
2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)
Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.
Cara menghias :
1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.
2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah.
3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.
Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.
Sedia untuk dimakan.
* satu adunan pavlova tu aku bahagikan dua. Sebab tu nampak kecik ajer ai punye pav ngehe. Bila dah kecik, masa memasak pun aku kurangkan ke 30-40 min.Pavlova with whipping cream as a topping,kiwi+blueberry+strawberry+hersheys choc
(pakej yang cukup lengkap tuk menggemukkan badan ;p)
macam gelap sikit pavlova ni kan.. dah lama teringin..tapi nak mengumpulkan buah buahan tu bercinta gak la..
ReplyDeleteguna buah buahan tempatan boleh dak? hahahaha
nak joint mengemukkan badan boleh...
ReplyDeletenk tunggu dpt free rumah kita jauh sgt...nanti lah nk cari kwn2 yg ada tanam pokok2 tu..kot2 dpt free..kih..kih..
Rai,
ReplyDeleteBole aje nak guna. Buah ape ek? ?herm...mangga+nenas+durian erksss
Ucu,
ReplyDeleteBole aje nak join he he he.
baru tengok dah sedap...
ReplyDeletebelum makan lagi...