01 March 2012

Mee kari ketam

Assalamualaikum.

Mee kari ni aku buat dah beberapa minggu lepas. Lama sangat dah. Picture nye pon da lama siap upload kat draft. Tapi dari sehari ke sehari tak gheti2 ape mende nak tulis. Tiap kali bukak blog, aku pandang ajer kat gambo2 ni. Cam tak ader perasaan bersalah pun ;p.

Lepas lunch tadik, mata ngantuk ya amat. Apalagi, dengan selamba badak nye aku amek bantal kecik aku pastu aku tido jap. hahahhaha. Bos tak nampak sebab aku terlindung disini. Lena la jap dalam 5minit. Bangun2 ajer rasa cam pala otak berpinar. Tetibe ajer rasa nak update blog. kihkihkih

Meh aku share resipi  mee kari ketam versi aku
Bahan-bahan:
- ketam 4 ekor (tak kisah ketam saiz ape pun, janji nama nye ketam)
- 3 ulas bwg merah/3 ulas bawang putih/halia/cili kering@ cili serbuk/3 sudu rempah kari daging*(blender)
- beberapa biji halba
- santan dari 1/2bj kelapa
- fishcake(potong nipis)/fishball(nak potong ke tak nak ker terpulang la ;p)
- asam keping 1
- sayur sawi+taugeh (celur)
- limau nipis
- bawang goreng
- mee kuning sepeket
- daun kari (aku terlupa nak beli)

Cara-caranya:
- Masukkan sedikit minyak ke dalam periuk. Tumiskan bahan2 yang di blender * sehingga betul2 masak.
- Campakkan halba dan tumis lagi. Wangi......wangiiii hehehe
- Masukkan santan, bila menggelegak masukkan pula fishcake/fishball/ ketam/asam keping.
- Letak perasa(garam/gula) dan siapppp.

Bila nak makan, baru la masukkan segala macam aksesori (sayur/bwg greng) dalam mee. Jangan lupe perah limau. Bersedia tuk menambahkan lemak di dalam badan ekekekeke.



Mata ngantuk lagi nih. Agaknya kalau aku tido barang sejam dua oke tak?? hikhikhik silap2 bos besar datang kejutkan aku ;p

1 comment:

  1. amboi...dapat tidur 5 minit nk tambah 2@3 jam pulak....hebat betul staff ni...kih..kih...

    kaki ketam tu mcam nk masuk dapur ucu jer....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...