01 March 2012

Spesies ikan apakah ini???



Assalamualaikum.

Malam semalam,pas balik dr shopping brg dapor kat carrefour, aku singgah kedai runcit 24 jam yg selalu aku pegi tu. Berhenti nk beli cili kering gitu. Bole??? Barang2 kat carrefour x begitu memuaskan hati aku. Tak meriah. Ni semua salah hubby. Aku lebih suka pegi giant atau tesco utk shopping. Banyak pilihan. Semalam rasa terseksa sangat nak membeli huh.. Sayur cm ade  tak ade jer. Arggggh kire x puas ati la.

Sebenornye nak cite yg masa aku berhenti kt kedai runcit ni, aku terpandang ikan warna biru ni. Apalagi, terus aku kuo phone snap2 picture ikan pastu lambai hubby dlm kete suh kuo. Dia pon pelik tgk ikan kaler biru. Masa aku snap picture tu,budak kedai tu dh gelak2. Aku pandang dia dan sengih. Aku tanya la 'ape nama ikan ni dik?'

Dia tak jawab, tp terus g kat kaunter tanya kat bos dia nama ikan tu. Sambil datang kt aku dia trsengih2.

Dia: Kak,ni namanya ikan bunga.

Aku: hah???ikan bunga??? Tak macam bunga pon, dik?? Sure ke bole makan ni??bukan ke ikan lawa camni patutnye duk kt aquarium???hihihi

Dia: bole makan kakkkkkk. Ni kali kedua kami jual ikan ni. Isi dia sedapppppp.

Aku: takpe la dik. Akak tanye aje. Tak sanggup nak makan sebab ikan ni lawa. Tak sampai ati. Huhuhu

Posted via Blogaway

4 comments:

  1. nie adalah ikan mameng(pangilan kalau di Semporna Sabah) di semenanjung ikan bayan. Ini adalah ikan batu karang and ptotected endangered species. Tapi tak tahu kena tiada action dr pihak berkuasa dan masih lagi terjual. sama2 lah kita cuba avoid makan ikan ini supaya ia boleh sustain utk masa depan generasi kita. kehilangan/kepupusan ikan ini juga boleh menyebabkan terumbu karang pupus dan menjejaskan biodiversiti kehidupan merin yg lain

    ReplyDelete
  2. Ooo yea ker??? Pestaim tengok ikan ni. Hermm pelik gak camne diorg bole jual. Sebelum ni x penah nampak pun.. Katakan tidak pada ikan mamong

    ReplyDelete
  3. oh dari sabah ke.......
    saya pun first time tengok memang cantik, sayang pulak nak makan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...