09 February 2012

Mentarang

Assalamualaikum.

Aku beli menatang mentarang ni masa aku jalan-jalan abeskan minyak ngan hubby Sabtu lepas. Sepanjang jalan kat Sungai Besar tu ada jual mende alah ni. Disebabkan aku tak pernah makan dan teringin nak mencuba , aku beli la dalam sekilo RM14. Yang ni saiz besar sikit.


Biler dengan kulit nampak banyaaaaaaaaak sangat. Sekali dah bersihkan dan di buang kulit, humangaih cinonet ajer isi nyer..

Ooooh, kan tadi aku kata ni pestaim kan aku nak makan mende ni. Jadi sebelum aku nak bersihkan, haruslah google dulu macam mana nak bersihkan mentarang ni. Bukak youtube tak ada pun cara-2. Pastu google plak 'cara membersihkan mentarang'. Ada la beberapa blog yang ajor cara nak bersihkan. Okey!! rasa cam dah pandai ni. Off lappy terus ke dapur nak masak gulai lemak cili api mentarang.....

Arrrgh ku ingatkan senang ajer nak cuci. Susah gak eh. Aku main kopak ajer kulit mentarang tu hehehhe. Sekali kulit dia rapuh derrrr... Siap lekat plak tu kat dalam isi. Satu keje plak la aku nak kene google kulit dia dalam isi tu kihkihkih. Mencabar oiiii.. Lenguh kaki aku berdiri lelama kat sinki.

Pastu bila dah berjaya keluarkan isi dia, aku cuci la bahagian yang panjang cam mulut tu, nak buang lumpur. Pastu aku nampak plak ada banyak mende wane itam kat isi mentarang tu. Haihhh!! camne ni? nak kene buang ke x?? Ikut firasat hati kataku. wakakakka aku buang la segala macam bende itam tu. Hambek ko, biler dah buang semua, isi yang tinggal amatlah cinonet ibarat kalu makan wat lekat kat celah gigi ajer.

Aku tak puas ati lagi sebab tak pasti betul ke tak cara aku tadi, aku pegi on kan lappy dan google semula 'cara membersihkan mentarang' hehehhe.
Ader yang aku jumpe tu, dia kata kene cuci mulut dia buang lumpur (oke aku dah buat), dan buang gigi mentarang tu (dah abes aku bersihkan semua, yang mana satu gigi dia wey??? tak jumpe pung???).

aiyoooo lantak la... Isi mentarang aku pun dah makin mengecik..Hape yang tinggal?? Tapi terpaksa tukar menu. Tak jadi wat masak gulai sebab aku rasa tak berbaloi aku perah santan semata2 nak masak mentarang yang cinonet tu. Aku wat sambal ajer. Letak serai/halia/daun limau purut/cili kering. Sedap gakkkk....

Gambar?? hahahha tak payah la tengok mentarang yang telah aku makeover...nangessss kang ko jahhh ekekekke.

3 comments:

  1. assallamualaikum Ana..

    Tq singgah blog kak Naz.. Mentarang??? Akak tak pernah dgr dan jumpa rasanya binatang ni.. Ni adik beradik kupang jugak ker?

    ReplyDelete
  2. Salam kak naz.
    Rasanye adik beradik kot. Ana slalu dengar tp x penah mkn pon. Biler jumpee tu yg extra excited nk try hihihi

    ReplyDelete
  3. Salam kak naz.
    Rasanye adik beradik kot. Ana slalu dengar tp x penah mkn pon. Biler jumpee tu yg extra excited nk try hihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...