Assalamualaikum.
Dari bulan ke bulan nak try resepi apam mekar ni. Tapi asik duk tangguh ajer. Last2 semalam, terbukak pintu hati aku nak buat. Kebetulan plak semua bahan2 nye ada. So, apa tunggu lagi. Jom mengapam.
Resepi ni aku amik kat My Resepi @ rossitamz. Menurut rossitamz, resipi asal adalah dari blog kak Hanieliza. Sekali tengok terus tertawan nak buat hehehe. Mintak izin copy+paste kat sini yea kak Hanieliza, sy adalah amat malas untuk taip semula resepi ;p.
Jom kite tengok apa yang di perlukan :-
APAM MEKAR
Apam yang warna coklat tu aku letak chocolate emulco. Hermmm rasanye agak sedap. Ternyata apam mekar ni lagi sedap dari apam polkadot hehehe. Lembut dan gebusss aje. Aku makan 3 biji jerk, pastu hubby pun amek beberapa biji. Yang laen semua aku bagi kat jiran sebelah umah, tuan umah, makcik aku n budak2 opis aku. hahahah buat sebab teringin nak buat. Bukan nak makan sangat pun. Aku kan diettt(mata ke atas tangan ke dada hahahah).
Budak2 opis aku suke...diorang la yang kate apam ni lagi sedap dari apam polkadot. Yang bestnya lagi, tadik aku dapat tempahan 350 biji dari opismate. Katanya untuk mjlis pertunangan adik dia minggu depan. Herm, tak sabar aku nak ngerjakan apam ni lagi. Tapi sebelum tu aku nak prektis mengembangkan senyuman apam ni dulu. Tadik dah google cara yang betul. Nanti biler dah jadi baru aku citer eh.
Ok daaaaa....nak tidon dulu.
Dari bulan ke bulan nak try resepi apam mekar ni. Tapi asik duk tangguh ajer. Last2 semalam, terbukak pintu hati aku nak buat. Kebetulan plak semua bahan2 nye ada. So, apa tunggu lagi. Jom mengapam.
Resepi ni aku amik kat My Resepi @ rossitamz. Menurut rossitamz, resipi asal adalah dari blog kak Hanieliza. Sekali tengok terus tertawan nak buat hehehe. Mintak izin copy+paste kat sini yea kak Hanieliza, sy adalah amat malas untuk taip semula resepi ;p.
Jom kite tengok apa yang di perlukan :-
APAM MEKAR
Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )
- 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 200 ml susu segar
- 300 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil ovallate
- Pewarna (ikut suka)
- Acuan kertas (paper cup) secukupnya
Cara-cara
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masukkan ovallate dan pukul lagi.
- Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
- Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
- Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
- Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
- Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
Ini adalah sebahagian apam yang malu-malu untuk mekar. Sikit ajer dia senyum.
Yang ni plak sebahagian lagi yang tak nak langsung tersenyum. Nape ntah.
Mereka berposing bersama-sama.
Apam yang warna coklat tu aku letak chocolate emulco. Hermmm rasanye agak sedap. Ternyata apam mekar ni lagi sedap dari apam polkadot hehehe. Lembut dan gebusss aje. Aku makan 3 biji jerk, pastu hubby pun amek beberapa biji. Yang laen semua aku bagi kat jiran sebelah umah, tuan umah, makcik aku n budak2 opis aku. hahahah buat sebab teringin nak buat. Bukan nak makan sangat pun. Aku kan diettt(mata ke atas tangan ke dada hahahah).
Budak2 opis aku suke...diorang la yang kate apam ni lagi sedap dari apam polkadot. Yang bestnya lagi, tadik aku dapat tempahan 350 biji dari opismate. Katanya untuk mjlis pertunangan adik dia minggu depan. Herm, tak sabar aku nak ngerjakan apam ni lagi. Tapi sebelum tu aku nak prektis mengembangkan senyuman apam ni dulu. Tadik dah google cara yang betul. Nanti biler dah jadi baru aku citer eh.
Ok daaaaa....nak tidon dulu.
Sama la mcm yg mala buat dulu :-) nak kena cari acuan yg ada lubnag tu. Buat sekali tu ja. ...
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2011/06/apam-mekar-no-mood.html
mala,
Deletex sempat lagi nak google camne bentuk acuan yang ada lubang tu. tapi lawa gak apam mekar yg mala buat tu. dah cam bentuk lipstick hehehe.. opps bentuk mulut.
wah....memekarkan apam nampak...ucu dah berkali2 buat kekadang mekar..kekadang kuncup...hari tu ada bukak bloh k.nor. dia pun kata sama macam 'mala'- yg berlubang2.
ReplyDeleteAcuan yg berlubang2 tu ada kt bagus bakery..tapi harga dia mahallah sikit...
ucu,
Deletebagus bakery tu kat mana? macam penah dengo.pasni nak try lagi sekali buat. memekar ke menguncup plak heheh
tips utk apam mekar - bole tambah ovelet tu jadikan 1 sudu besar... and make sure api pon besar... bukan kecik.. so mmg bole jadi merekah..
ReplyDeletenike outlet
ReplyDeletecoach outlet online
coach outlet online
moncler online
canada goose jackets
patriots jerseys
kate spade sale
nike tn
rushe run uk
moncler outlet
have a peek at these guys dolabuy louis vuitton like this best replica designer Learn More Louis Vuitton fake Bags
ReplyDeleteread this article her comment is here her explanation more information her latest blog imp source
ReplyDeletereplica bags online pakistan click here to investigate w8z32t7b53 replica bags online shopping check out this site f0l21w6g33 good quality replica bags replica bags toronto Full Article x2u97d2w57 bag replica high quality replica evening bags q0t70m5w80
ReplyDeletew2d01p6a81 r3a47p4t58 v4s71o6e66 z3q40p9q25 x9p66a2a12 f4a26q1q36
ReplyDelete