07 October 2011

Laksa Pahang<--kenape laksa Pahang bukan laksa lemak??? ~suka ati aku la lalala~

Assalamualaikum.

Pale pening,gusar....risau..sebab ape?? Sebab kitorg di PAKSA bercuti...dah nak hampir ke penghujung tahun 2011, tapi cuti masih berbaki 19 hari. Camno tu? Bulan doblasss tak di benarkan ambik cuti sebab time year end closing....so bermula bulan ni n bulan depan....aku terpaksa list out leave plan aku....humangaih!! keje susah ni....(poyo jerrr). Sebagai permulaan...hari ni aku amik 1/2 day...hehehe kang kul 1 aku cabooooottt..

Balik keje semalam hajat hati nak ajak hubby g Midvalley sebab ada J.J card day. tapiiiiiiiiiiiiii dia balik keje lambatttttttttttttt....melepasssssssss aku nak menabung kat midvalley.

Sebab tak jadik pegi, aku eksaited la pikir menu dinner tuk malam ni..Antara yang ada dalam pale otak aku..(msk nasi+asam pedas ikan) atau masak laksa lemak(eeeuwww tak nak la sebut lemak...kang aku terasa lak)...laksa pahang yea saudara-saudari sekalian.Jadik....selepas berkira2...tolak,tambah,bahagi,darab....aku buat keputusan dinner malam ni ialah LAKSA PAHANG.....tetibe jeee rindu nak balik Pahang hikhikhik

Jom kite buat laksa.

Bahan-bahan tuk kuah;
- 4 ekor ikan selayang & 3 ekor ikan kembung (rebus and asingkan isi dengan tulang)
- 2 kpg asam keping
- bawang merah+putih+halia (Blend)
- 3 sudu besau lada hitam(terpulang la tahap ketahanan tekak korang)
- santan 1/2 biji
- daun kelsom/bunga kantan
 Cara-cara:
- Blender isi ikan dengan air rebusan ikan sampai hancur. Masukkan dalam periuk yang nak di masak.
- Blend tulang ikan dengan air rebusan juga dan tapis ke dalam periuk yg sama.
- Masukkan juga bawang2 & halia yang dah di blend tadi beserta santan.
- Senang citeee...ko kumpulkan diorg tu semua dalam satu periuk hihihi
- Bunga kantan jgn lupe potong dua dan masukkan sekali.
- Biarkan mendidih n kacau...kacau....kacau.....Masukkan serbuk lada hitam,garam,gula sket n daun kelsom.
Okeee siapppp!!!
Untuk laksa plak aku guna yang ready made tu...celurrrr je ngan ayooor panas..Siapppppp!!
Untuk hiasan:
- Telur rebus,limau kasturi,timun yang di racik halus,salad,kacang panjang.

Sambal
- 5 tangkai cili kering,rendam ngan ayorr panas.
- Sedikit belacan,garam,gula
- Blend cili ngan belacan.Letak garam n gula ikut kesesuaian tekak
Di hidangkan plak dengan air sunquick lemon....ooowhhh heavennnn!!!

Kejap jeee aku masak ni...Aku sampai umah dalam kul 7.15...rebus ikan dan siapkan semua bahan2 laen. Sementara tu aku gi solat...Ngam2 hubby balik,mandi n solat, dia g dapor tanya ape yang nak di tolong...heheheheheheheheh 'tolong asingkan ikan ngan tulang'.......
Kul 8.30 dah siapppp masak. Aku mandi dulu, solat isya'....kul 9 baru kitorg makan hahahahahah.

~eh.......nak cabooot dah la...tak payah tunggu kul 1 kott. Rasa cam dah lapooo ni...Nak balik mentekedarah plak....guling2 depan tibi....owhhhh bahagia nye......

Assalamualaikum..

1 comment:

  1. nmpk sodap meh semangkuk...

    klu tukar laksa tu jd laksam la kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...