27 October 2011

Roti jala merah dengan kari ayam segera

Assalamualaikum.

Pergh..lama sungguh rasa nye tak menghapdet. Bizi kemain. Campur malas lagi. Biler semua tu bersatu terhasil la satu perasaan malas menghapdet blog...ooo yeah.

Planning ngan hubby konon nye nak pegi makan ikan bakar dekat Jeram. Tapi tetibe dapat kol dari paksu hubby dari Kuantan yang diorang(isteri paksu and mak hubby) nak datang umah petang selasa. So, plan terpaksa kensel la. Tak pe lenkali bole pegi kan. Yang penting tetamu kene layan dulu.

Diorang balik lepas Zuhur semalam. So, aku ngan hubby plak wat aktiviti togede-gede. Pegi mana? Pegi Tesco beli barang dapur sket. Pegi bakery beli barang2 nak wat apam polkadot. Sampai umah kul 5 lebih. Mende nak makan malam ni. Nak makan nasi dah jemu. Nak masak nasik lagik la dah jemu hehehehe. So, aku rasa ade baeknya aku rasmikan gadget yang aku baru beli aritu kan. Jom kite masak. Mohhhh!!


 Sebelum nak mulakan penjalaan, make sure korang2 semua ader ini gadget hehehhe. Poyo jeee. Sedangkan ape2 acuan pon bole. Tapi nak bgtau yang roti jala ni adalah edisi khas semata-mata nak merasmikan gadget baru aku yang di beli di Blog Kakjee.

 Resepi:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
sedikit garam

- Blend kan semua bahan di atas biar sebati.
- Tapis adunan tadi ke dalam jag plastik (senang sket nak tuang dalam botol)
- Biarkan adunan selama setengah jam.


Sementara nak tunggu adunan kembang, jom kite masak kari ayam segera dulu.

Bahan-bahan yang di perlukan:
Perencah segera kari ayam & daging jenama adabi
Santan segera
air
beberapa ketul daging ayam

- Masak jer ikut arahan belakang perencah segera tu.
- Didihkan air. Kemudian masukkan perencah kari segera ke dalam periuk.
- Kalu ikut arahan kena masukkan santan dulu. Tapi aku degil. Aku masukkan ayam dulu.
- Biar ayam masak, last sekali baru masukkan santan.
- Dah siap.

Jom sambung wat roti jala.
/
/
/
/
Untuk penebaran kali ni. aku refer kat blog maklong. Tima kasih yea maklong sebab ajar step by step nak tebar jala ni. Tersangat la membantu.
Griskan kuali leper ngan minyak dulu.
Pe lagi??? tebar la....menggigil2 aku nak menebar pakai acuan ni. pESTaim kan. Tu yang kembang aje ujung penjalaan.
Bole angkat dah ni.
Terbalikkan roti jala tadi yang atas kat bawah. Then, lipat la camne pun yg korang mahu. 3 segi? 4 segi? Bersegi-segi?? hheehhe 

Tadaaaaaa...segala keburukan telah berjaya di sorokkan ;p


Ni la hasil satu adunan.

Moh la makan...Itu aje la dinner kitorang malam tadi. Masa duk menjala kat dapur, hubby ada datang jenguk. Dia punya terkejut tengok roti jala wane merah. Biler dah makan tak de la terkejut sangat pun. Aku plak yang terkejut tengok dia makan wakakakaka. Siap wat request, after this, dia nak kaler kuning itam.



8 comments:

  1. pink2 yg sungguh menawan...k'ida pernah buat kaler ijau versi gini...cantikkn

    ReplyDelete
  2. K'ida,
    seb baek la satu adunan tu sket. kalo banyak memang macam2 kaler sy guna hahaha

    ReplyDelete
  3. cantik jala tu...rupa macam guni bawang pun ada apa2 pun selamat menggunakan acuan baru..

    ReplyDelete
  4. wahhh..
    dah mula menjala jugak ye..
    bagus2.. maklong dah meniaga pulak.. hehe..

    ReplyDelete
  5. ucu,
    yea la...seb baek tak de rasa guni hihihi

    maklong,
    tu la..dah lama sangat tertahan2 duk nengok maklong menjala...macam2 kaler. gerammmm. seb baik dah lepas hajat.

    ReplyDelete
  6. senangkan guna acuan yang baru ni...
    pink lagi berselera nak makan...

    ReplyDelete
  7. Uiyoooo lain dari yang lain. eheheh takut plak tengok roti jala kaler merah, ala2 pelik gitu pasal biasa tengok kaler kuning je kan. Ada petua yang saya dapatkan, katanya kalau letak sikit ngan tepung kastad, adunannya lagi lembutttt selembut sutera. ehehehe cube try buat...

    ReplyDelete
  8. tak chi..wa jeless... wa baru nak beli itew hacuan loti jala berbotol ... tp k.jee ckp la ni ada problem coz siam sana banjiaq..huhuhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...