20 September 2011

Jom berkebun sambil menjala, nak tak??

Assalamualaikum.
Malas rasa nye nak celoteh panjang, jom kite layan gambar2 petang Jumaat di Kuantan.
~~Marila mari....kita berkebun...la la la la~~

On d way ke kebun.
Kami sampai dulu. Misi nak tanam pokok nenas yang bawak dari Sg Buloh.

 Tanam yee makcik suri. Anak u ni tolong makan ajeee ;p
Cantik kan bunga ni..

hahaha bole gitu duk bersimpuh kat kebun?motif duk kepit?? ngam2 sampai aje kebun, perut aku memulas nak uk uk. cetttt masa kat umah tadik takde la dia bagi signal. Ni dah sampai kat kebun, yang memang dah kompem2 tak ader toilet dia wat hal.
Terpaksa la aku menahan perasaan supaya dapat lah kiranya dia bertahan seketika ekekekeke. Yang lagi 2 orang tu, tengok aku molek bersimpuh, selamba badak aje duk join sekali. Siap api-apikan aku suh uk uk kat hutan. Gileeeeeeeeee !$@#^%$&!
Pokok limau nipis yang tengah galak berbuah
 Ni la gunanya bawak assistance...
'cepat eby, amik banyak2 buah tu. Nanti bole bawak balik KL. Hari2 kita wat air limau. Biau semua lemak2 dalam badan ni terhakis ekekeke'.
Buruh paksa.
Makcik bongsu aku yg suka enteprem....

Menunggu adik aku,ery datang.
 Ery tgh menjala kolam ikan keli.
Cetek aje pun air kolam ni. Sempat 3 kali ery turun menjala, pastu kelam kabut dia naik ke tebing sebab nampak BESAU punye lintah tengah breakdance dalam air hahahahha.

Tak kan tengok aje kan, harus la tolong kutip ikan. Aku?? tolong amik gambo aje la.
Ikan keli la tu.
 
Eby dengan ikan haruan. Ntah camna la bole ada ikan ni dalam kolam ikan talapia. Ikan paling besar yang dapat arini.
Kebetulan masa ery nak ke kebun, adik arwah aboh aku, pakcik Jamil and family sampai. So, diorg pun ikut sekali ke kebun.


 Tengok!!! Mentang2 kebun jauh dari rumah, besi pagar pun nak curi ker??? Alang2.. curi la semua. Ni curik separuh2...sengal punye pencurik....
Okeh.....dah maghrib. Masa tuk pulang dengan hasil tangkapan hikhikhik.

Hasil tangkapan: ikan keli/haruan/sepat
Ni aja la bahagian tuk masak. Yang selebihnya bagi makcik aku yang duk Cenderawasih tu.

Menu dinner tuk pakcik Jamil anak-beranak + eby: Ikan haruan & keli masak sambal
Kitorg2 yang x makan ikan sungai: telur masak kicap heheheh

~ikan2 sungai camni memang feveret eby. Sebab tu aku suka nak bawak dia g mana2. Mudah nak bagi dia makan. Walaupun yang tukang bawak tu agak cerewet dalam memilih makanan hikhikhik


4 comments:

  1. bestnye dpt pi kebun ... bersih jek ek... Dh la sy x kekebun ..suruh la si ery tanam pokok2 buahan lain... sambil bukak kolam leh jugak tanam pisang...

    ReplyDelete
  2. oke jugak kalo tanam pisang.banyak lagi tu tanah yang kosong....hehehe

    ReplyDelete
  3. bestnya dapat buat semua tu..teringin jugak

    ReplyDelete
  4. Qhaifa,

    xtvt wajib bile balik kg. Nak harapkan duk kl mana ade kebun. Kebun bunga ada la...tu pun orang punye heheheheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...