22 July 2011

Bad habit

Salam.

Korang ade bad habit x? mesti ade punya.Tipu la kalau x ada kan?kan? Arini aku nak citer pasal aku punye bad habit which is baru di suarakan oleh hubby ekekeekeke. Sebelum ni x de la rasa ketara sangat. Cuma lately hubby banyak bunyik sebab aku asik repeat my habit over and over again. Ape nye yang bad habit?hehehe malu la nak cite<--- sila bagi pelempang namblas kali pleaseeee.

Kebiasaannya, kalau pegi kedai @ shopping mall korang dah memang ada list ape nak beli atau main terjah aje? Nampak ape yang menarik main amik and campak dalam troli. Ape nak buat,nanti baru pikir. Penah x? hehehe aku selalu buat camgitu. Sebab tu rajin kene tegur ngan hubby. Imagine la kitorg ni berdua je tapi kalo g shopping mall kompem total mesti rm200 lebih. Macam2 mende aku sumbat dalam troli. Bila troli dah nak dekat penuh baru rasa sedar diri 'erkkk..banyak nye,kang over budget plak'. Mula la duk tapis semula barang2 yang patut n x patut duduk dalam troli wakaka.
Ehsan google

Minggu lepas, on da way balik keje,ligat la pale otak aku ni pikir nak masak ape untuk malam nnt. Aku pilih 2 menu masak nasi+goreng ikan masin+sambal tempoyak. Atau masak meehoon goreng. Tapi kalau nak goreng meehoon aku ingat nak berhenti kedai jap beli udang kering. Ok la....aku decide nak makan meehoon. Sila beri perhatian ye....nak beli UDANG KERING yang berharga RM1.20 semata2. Tu aje.

Sampai kedai aku bukan terus cari udang kering tapi aku duk jenguk dulu bahan2 basah. Eh!!!ada kerang la. Sedap ni kalau rebus. Terussssss masuk plastik. Pastu aku nampak kuey teow(eh...kalao buat kuey teow goreng pun sedap ni sebab kerang dah ada). Terussss capai letak kat kaunter. Jalan lagi..Menu yang dah ada dalam pale otak tu terus aku lupa. OK!! menu skang kuey teow goreng. So aku g amik sawi,taugeh and telur. Eh!!!ada telur puyuh la. Terusssss aku amik 20 biji masuk plastik. Rebus sedap ni.

Pusing lagi dalam kedai.....Eh!!!ambik 4 roti coklat gardenia yg 50sen tu tuk bekpes. Apalagi eh??Cukup la tu. Terusss suh mamat tu kira. tek tek tek...dia ketuk cash machine. 'Semua sekali RM25.60, kak'. Eh!!!!(bape banyak eh daaaaa)....bukan ker tadik aku nak beli udang kering yang berharga RM1.20 jerk? Nape leh jadik mahal ni?? (sila ketuk kepala yeeee....sendiri carik pasal).
Ehsan google

Balik rumah terus rebus kerang dan masak kuey teow goreng. Ngam2 aku habis masak hubby balik. Riuh la mulut aku bercerita pasal citer RM1.2 ke RM25.60 tu. Nak tau ape dia kata???

'Ni lah salah satu sebab kenapa mie x nak bawak ayang pegi kedai @ pasar malam. Main beli aje. Boros!!!'

Tersentap kejap...Bila dah kene tegur camtu, rasa insaf kejap. Yea la. Aku berjanji akan cuba mengawal duitku dengan lebih berhemah lagi(skema). Ok la,aku nak kuo ni nak pegi beli barang dapur jap. List aku dah buat. Aku nak tengok gak sejauh mana aku leh ikut exactly as per list. Tapi kalau terlajak pun x pe, aku x risau sebab financial controller aka hubby ada di sisi. Kalau mulut dia bunyik lebih tu maknanye aku tau la....barang yang aku pegang tu x perlu masuk dalam troli hakhakhak.

Daa...

5 comments:

  1. Hehehe.. sama la kita. Tapi kitorang sesama memang suka beli groceries, so tak jadi isu le :P Selalu kitorang akan jalan aisle by asile, tengok apa berkenan, rembat, hehehe

    ReplyDelete
  2. Madam Soyaree,

    Bgus la kalau sama2 suka n sepakat.Kadang2 my hubby tu ok aje kalao I beli yang bukan2.Kadang2 datang sifat nak berjimat dia tu,abis semua mende kene tapis wakakakaka....

    ReplyDelete
  3. Hehe..

    Sy pn ada habit yg sama ... ambik semua yg berkenan nak bayo br garu kepala..

    ReplyDelete
  4. Niza,

    Aku rasa most of women have dis kind of habit hikhikhik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...